Notícies
 
 
 
 
.... Notícies anteriors  

 

Entre els dies 3 de febrer i 2 de juny de 2011 va tenir lloc a la UAB el IX Cicle Anual de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM. El darrer seminari es va celebrar el dia 20 de juny a càrrec de Santiago Roquer, (Universitat Rovira i Virgili) amb el títol “La migració de dones estrangeres al medi rural català en el context de la transformació econòmica i social de les comunitats locals". Clica per accedir al programa complet del Cicle.

El passat 5 de maig va tenir lloc la cinquena sessió del IX Cicle de Seminaris sobre Migracions a càrrec de Cristóbal Mendoza (Universidad Autónoma Metropolitana, México DF) amb el títol “Geografía y migración internacional entre México y los Estados Unidos de América”.

El passat 7 d’abril va tenir lloc la quarta sessió del IX Cicle de Seminaris sobre Migracions a càrrec de Míriam Acebillo i Eva Østergaard, (Departament de Ciència Política i Dret Públic, UAB), amb el títol “Polítiques públiques locals i incorporació de migrants: les ciutats de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona”.

El passat 23 de març va tenir lloc la tercera sessió del IX Cicle de Seminaris sobre Migracions a càrrec de Danièle Joly (Director of Centre for Research in Ethnic Relations-CRER, University of Warwick), amb el títol “Del multiculturalismo al paradigma musulmán en el Reino Unido”.

El passat 2 de març va tenir lloc la segona sessió del IX Cicle de Seminaris sobre Migracions a càrrec de Rinus Penninx (IMES, Universitaat van Amsterdam -UvA-, y Director de IMISCOE), amb el títol “The Art of Policy-Making in the field of Integration: EU national and local integration policies and their relation”.

El passat 3 de febrer va tenir lloc la primera sessió del IX Cicle de Seminaris sobre Migracions amb el títol “Les onades migratòries en el sistema català de reproducció”. Anna Cabré, Directora del Centre d’Estudis Demogràfics (CED).

Entre el 27 de setembre i el 2 d'octubre de 2009 es va celebrar a Marràqueix la XXVI IUSSP International Population Conference. Els membres del GRM Àngels Pascual, Miguel Solana i Verónica de Miguel van assistir a l'esmentat congrés per presentar una comunicació.

Els dies 17, 18 i 19 de setembre va tenir lloc a A Coruña el VI Congreso sobre las Migraciones en España organitzat per ESOMI. Diversos membres del GRM presentaran comunicacions a l'ementat congrés: Ricard Morén, Àngels Pascual, Cristóbal Mendoza, Pap Sow, Albert Mas; Dawid Wladyka; i Eva Ostergaard que hi assistia com a ponent convidada.

Entre els dies 9 i 11 de setembre del 2009 es va celebrar a Estocolm la trobada anual de IMISCOE i SUSDIV amb el títol "Sustainable diversity, migration and social cohesion". Ricard Morén hi va presentar una comunicació al congrés.

Entre el 25 de febrer i el 27 de maig del 2010 va tenir lloc el VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM . Clica per accedir al programa complet del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions.

El passat 20 d'abril va tenir lloc el vuitè seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Out of Albania: key themes in Albania's post-1990 migration experience” a càrrec de Russell King (Sussex University).

El divendres 17 d'abril, Àngels Pascual va realitzar una conferència en el si del V Congrés Català de Sociologia, el qual va estar centrat en el tema "Immigració i societat catalana". La conferència va portar per títol "L’estudi de les migracions a Catalunya; l’estudi de la societat catalana".

El passat 26 de març va tenir lloc el setè seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Navegant entre fronteres socials i educatives: fills i filles d'immigrants a Califòrnia i Catalunya” a càrrec de Sílvia Carrasco, Jordi Pàmies i Maribel Ponferrada (EMIGRA, UAB).

Ha entrat en funcionament la pàgina web de l'Observatori de la Immigració a Catalunya (migracat.cat), impulsada des de la Fundació Jaume Bofill i en la que han col·laborat diferents membres del GRM en l'elaboració dels seus continguts. Recentment s'hi ha publicat la investigació La recerca en migracions a Catalunya, 2003-2007 presentada per Pau Mota.

El passat 25 de febrer va tenir lloc el sisè seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “El viatge” a càrrec de Francesc Espinet (GRM, UAB). Clica per accedir al text en el que es va basar la presentació.

El passat 28 de gener va tenir lloc lloc el cinquè seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “L'alumnat de nacionalitat estrangera i la continuïtat cap els estudis postobligatoris: dades i reptes” a càrrec de Josep Miquel Palaudàrias (Universitat de Girona) . Clica per veure les imatges del seminari.

El divendres 23 de desembre del 2008 Xavier Ferrer ha llegit la seva tesis doctoral, "La reconfiguració de la frontera entre Espanya i el Marroc: continuïtat i discontinuïtat territorial a l´escenari fronterer Ceuta-Finideq", la qual ha rebut la valoració d'excel·lent cum laude per unanimitat.

El passat 9 de desembre va tenir lloc el quart seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Adolescentes y jóvenes inmigrantes e hijos de inmigrantes (segundas generaciones)” a càrrec d'Estrella Gualda (Universidad de Huelva).

El passat 24 de novembre va tenir lloc el tercer seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “New patterns of international labour migration in England: regional and sub- regional perspectives” a càrrec d'Anne Green i David Owen (University of Warwick).

El passat divendres 14 de novembre va tenir lloc el segon seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Migracions i desenvolupament al Marroc”a càrrec de Joan Lacomba (Universitat de València).

El passat 5 de novembre va tenir lloc el primer seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Inmigración y acceso a la vivienda en Portugal. Problemas y cambios" a càrrec de Jorge Malheiros (Universidade de Lisboa).

Ricard Morén va intenir al congrés "Interacció 2008. Polítiques per al diàleg intercultural a escala local”, celebrat el 29 d'octubre al Centre d'Estudis i Recursos Culturals de Barcelona. Clica aquí per veure el programa complet del congrés.

Els passats 22 i 23 d’octubre es va celebrar al Palau Robert de Barcelona el "Fòrum Gestió de la immigració i la diversitat al Québec i al Canadà". Aquest Fòrum, fundat i dirigit pel Dr. Dan Rodríguez García, professor del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB i membre del Grup de Recerca sobre Migracions (GRM), va comptar amb la participació de 15 experts canadencs, i va tractar a fons àmbits temàtics clau actualment en l’àmbit de la immigració. Clica aquí per més informació sobre els resultats del Fòrum i accedir a la galeria de fotos.

Àngels Pascual va intervenir com a convidada amb una ponència en el 21è Col·loqui Germano-Català organitzat per la Universitat de Kiel (Alemanya). El col·loqui va tenir lloc del 9 a l'11 d'octubre del 2008 i va estar centrat en els temes de llengua i migració. Clica per accedir a la pàgina web del col·loqui.

Àngels Pascual formarà part del comitè científic del “VI Congreso sobre la Inmigración en España” que es celebrarà a La Coruña el setembre del 2009.

El passat 2 de juny va tenir lloc el quart seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Redes sociales de apoyo: interacciones entre españoles y extranjeros” a càrrec de la Dra. Verónica de Miguel (Grup de Recerca sobre Migracions). Clica per accedir a la presentació de Verónica de Miguel.

El passat 21 d´abril va tenir lloc el segon seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol "The demography of family reunification in spain: emerging dilemmas for Gambians and other immigrants" a càrrec de la Prof. Caroline Bledsoe de la Northwestern University, EUA.

El mes de març del 2008, el Dr. Papa Sow ha obtingut un contracte Marie Curie per establir-se durant 2 anys al Centre for Research in Ethnic Relations, CRER, de la University of Warwick.

El passat 10 de març va tenir lloc el primer seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “La migración México-Estados Unidos a principios del siglo XXI” a càrrec de la Dra. Elaine Levine (Universidad Nacional Autónoma de México).

Diversos membres del GRM han col·laborat en la posada en marxa de l'Observatori sobre la Immigració de la Fundació Jaume Bofill. Durant el primer mes del 2008 Àngels Pascual ha col.laborat com assessora del projecte i altres membres del GRM han elaborat resums de projectes de recerca que nodreixen part de la pàgina web que en breu començarà a funcionar.

"NOU PROJECTE DE RECERCA: El Dr. Ricard Morén Alegret ha obtingut finançament del Ministerio de Educación y Ciencia, en convocatòria competitiva del Programa José Castillejo, per desenvolupar un projecte de recerca a Gran Bretanya durant l'any 2008 sobre Diversitat cultural, integració simbòlica i organitzacions locals."

El proper dimecres 5 de novembre tindrà lloc el primer seminari del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Inmigración y acceso a la vivienda en Portugal. Problemas y cambios" a càrrec de Jorge Malheiros (Universidade de Lisboa). Clica per accedir al programa complet del VII Cicle de Seminaris sobre Migracions.

Ricard Morén intervindrà al congrés "Interacció 2008. Polítiques per al diàleg intercultural a escala local”, que tindrà lloc el proper 29 d'octubre al Centre d'Estudis i Recursos Culturals de Barcelona. Clica aquí per veure el programa complet del congrés.

Dan Rodríguez García és el fundador i director del Fòrum Gestió de la immigració i la diversitat al Québec i al Canadà, un simposi de dos dies de durada finançat per la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, que va tenir lloc a Barcelona entre el 22 i el 23 d’octubre de 2008. Aquest Fòrum, que va comptar amb la participació de 15 experts canadencs, va tractar a fons àmbits temàtics clau actualment en l’àmbit de la immigració, com el marc competencial, la inserció laboral, la política lingüística, o la convivència i integració cívica i sociocultural. L’objectiu final és produir informació que pugui servir per a la millora de les polítiques concretes de gestió de la immigració i la diversitat a Catalunya i a Espanya, i també contribuir a establir ponts de connexió i sinèrgia entre l’àmbit acadèmic i el polític-tècnic. Clica aqui per accedir a la web del Fòrum i descarregar el programa.

Àngels Pascual va intervenir com a convidada amb una ponència en el 21è Col·loqui Germano-Català organitzat per la Universitat de Kiel (Alemanya). El col·loqui va tenir lloc del 9 a l'11 d'octubre del 2008 i va estar centrat en els temes de llengua i migració. Clica per accedir a la pàgina web del col·loqui.

Àngels Pascual formarà part del comitè científic del “VI Congreso sobre la Inmigración en España” que es celebrarà a La Coruña el setembre del 2009.

El passat 2 de juny va tenir lloc el quart seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Redes sociales de apoyo: interacciones entre españoles y extranjeros” a càrrec de la Dra. Verónica de Miguel (Grup de Recerca sobre Migracions). Clica per accedir a la presentació de Verónica de Miguel.

El passat 5 de maig va tenir lloc el tercer seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “Candel: una crònica de la immigració a Catalunya” a càrrec de Clara Carme Parramon (Grup de Recerca sobre Migracions) i de Genís Sinca (Periodista i biògraf de Francesc Candel).

El passat 25 d’abril , Àngels Pascual va dur a terme la ponència amb el posterior debat “La noción de retorno. Sentido(s) en el contexto migratorio actual”. Aquesta ponència va tenir lloc dins del XI Congreso de Inmigración que es va celebrar a la Universidad de Almería els dies 23, 24, 25 i 26 d’abril del 2008, organitzat pel Laboratorio de Antropología Social y Cultural (LASC) de la Universidad de Almería. Clica per veure el programa complert del congrés.

El passat 21 d´abril va tenir lloc el segon seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol "The demography of family reunification in spain: emerging dilemmas for Gambians and other immigrants" a càrrec de la Prof. Caroline Bledsoe de la Northwestern University, EUA.

El mes de març del 2008, el Dr. Papa Sow ha obtingut un contracte Marie Curie per establir-se durant 2 anys al Centre for Research in Ethnic Relations, CRER, de la University of Warwick.

El passat 10 de març va tenir lloc el primer seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “La migración México-Estados Unidos a principios del siglo XXI” a càrrec de la Dra. Elaine Levine (Universidad Nacional Autónoma de México).

Miguel Solana i Clara Parramon han col.laborat en la coordinació i edició d'un número monogràfic de la revista Quaderns d'Estudi sobre la immigració estrangera a la ciutat de L'Hospitalet de Llobregat. Porta per títol "Aportacions al voltant de la immigració estrangera a l'Hospitalet", Quaderns d'Estudi n. 20. Miguel Solana i Clara Parramon són membres del Consell de Redacció del Centre d'Estudis de l'Hospitalet. El dimecres 12 de març va tenir lloc l'acte de presentació d'aquest monogràfic al Centre Cultural Metropolità Tecla Sala (L'Hospitalet).

Els dies 14 i 15 de febrer del 2008 va tenir lloc el Simposi Internacional "Nuevos retos del transnacionalismo en el estudio de las migraciones", organitzat pel GEDIME (Grup d'Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques), en el qual va participar Àngels Pacual com a moderadora de la taula rodona “Maternidades transnacionales entre América Latina y el Estado español: El impacto de las políticas migratorias en las estrategias de reagrupación familiar”.

Diversos membres del GRM han col·laborat en la posada en marxa de l'Observatori sobre la Immigració de la Fundació Jaume Bofill. Durant el primer mes del 2008 Àngels Pascual ha col.laborat com assessora del projecte i altres membres del GRM han elaborat resums de projectes de recerca que nodreixen part de la pàgina web que en breu començarà a funcionar.

El dimarts 26 de novembre de 2007 va tenir lloc a l'Institut d'Estudis Catalans el discurs de recepció d'Àngels Pascual de Sans com a membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC. El discurs versà sobre "La mobilitat espacial i l'assentament de la població. Un exemple d'interacció entre pressió social i interès científic". La resposta fou a càrrec del Sr. Salvador Giner. Clica per ampliar la notícia i accedir al discurs.

La Fundació Lluís Carulla ha editat la seva habitual Nadala, l'any 2007 dedicada a "Immigració. Les onades immigratòries en la Catalunya contemporània". Una sèrie de col·legues de la professió hi fan aportacions. El capítol 6 ha estat redactat per Àngels Pascual i Jordi Cardelús. El seu títol: "L'expressió literària de la mobilitat i l'arrelament". Clica per accedir a la presentació de la Nadala 2007.

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha guardonat amb el segon premi dins del seu certamen anual Tesis Doctorals 2007, la presentada per Pau Mota Moya al Departament de Geografia de la UAB aquest mateix any, "Migracions i salut: interrelacions en la immigració estrangera a Catalunya". Clica per accedir al resum de la tesi.

El dijous 13 de desembre del 2007 Verónica de Miguel ha llegit la seva tesi doctoral, " La dimensión familiar de las migraciones interregionales en España durante el siglo XX: un análisis territorial".

El dimecres 19 de desembre del 2007 Montserrat Feixas ha llegit la seva tesi doctoral, "Migration movement between Pakistan and South Western Europe: Pakistani migratory networks in Catalonia".

"NOU PROJECTE DE RECERCA: El Dr. Ricard Morén Alegret ha obtingut finançament del Ministerio de Educación y Ciencia, en convocatòria competitiva del Programa José Castillejo, per desenvolupar un projecte de recerca a Gran Bretanya durant l'any 2008 sobre Diversitat cultural, integració simbòlica i organitzacions locals."

El passat 10 de març va tenir lloc el primer seminari del VI Cicle de Seminaris sobre Migracions organitzat pel GRM amb el títol “La migración México-Estados Unidos a principios del siglo XXI” a càrrec de la Dra. Elaine Levine (Universidad Nacional Autónoma de México). Clica per veure el programa complert del Cicle de Seminaris.

Miguel Solana i Clara Parramon han col.laborat en la coordinació i edició d'un número monogràfic de la revista Quaderns d'Estudi sobre la immigració estrangera a la ciutat de L'Hospitalet de Llobregat. Porta per títol "Aportacions al voltant de la immigració estrangera a l'Hospitalet", Quaderns d'Estudi n. 20. Miguel Solana i Clara Parramon són membres del Consell de Redacció del Centre d'Estudis de l'Hospitalet. El dimecres 12 de març va tenir lloc l'acte de presentació d'aquest monogràfic al Centre Cultural Metropolità Tecla Sala (L'Hospitalet).

Els dies 14 i 15 de febrer del 2008 va tenir lloc el Simposi Internacional "Nuevos retos del transnacionalismo en el estudio de las migraciones", organitzat pel GEDIME (Grup d'Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques), en el qual va participar Àngels Pacual com a moderadora de la taula rodona “Maternidades transnacionales entre América Latina y el Estado español: El impacto de las políticas migratorias en las estrategias de reagrupación familiar”.

El darrer 29-30 d’octubre de 2007, Dan Rodríguez García va participar al Seminari “La política de lo divers: ¿Producció, reconeixement o apropiació de lo cultural?”, celebrat a la Fundació CIDOB de Barcelona, on va presentar la comunicació “Democràcia i ciutadania intercultural: La coexistència entre diversitat cultural i igualtat cívica com a eixos de la justícia social”, dins el Panel IV: ‘Transformacions dels formats tradicionals de l’Estat-Nació i la ciutadania’.

El darrer 4-5 d’octubre de 2007, Dan Rodríguez García va participar al Seminari “Xina i Europa davant el repte de les migracions”, part del II China-Europe Forum, celebrat a la Fundació CIDOB de Barcelona, on va presentar la ponència “Situació actual i reptes de futur de la immigració i el transnacionalisme a Europa i la Xina en el context de la globalització”.

El 28 de febrer de 2007 Papa Sow va participar en el seminari 'Xarxes d'entitats i cooperació', que organitza Òmnium Cultural dins del cicle 'Què sabem de la immigració?'. Va tenir lloc a les 19'00h a la seu d'Òmnium Cultural

Cristóbal Mendoza participa en l' obra colectiva, recentement publicada Hiernaoux, D. y A. Lindón (2007), Tratado de Geografía Humana, Madrid: Anthropos Editorial

 

El passat 28 de febrer de 2006 la directora del GRM, Àngels Pascual de Sans, va esdevenir nova membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans

Verónica de Miguel (membre del GRM) juntament amb Carmen Carvajal Gutiérrez han obtingut el premi "VIII edición del Premio Santo Padre Rubio S. J. para avances en el conocimiento de la inmigración". Convocant: Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones (Universidad Pontificia de Comillas). Título: PERCEPCIÓN DE LA INMIGRACIÓN Y RELACIONES DE AMISTAD CON LOS EXTRANJEROS EN LOS INSTITUTOS. Firmants: Verónica de Miguel Luken, Carmen Carvajal Gutiérrez (Universidad de Málaga)

 

El 19 d'octubre de 2006 es va celebrar a la UAB el seminari
INTERNATIONAL WORKSHOP ON FOREIGN IMMIGRATION IN SMALL TOWNS AND RURAL AREAS (podeu trobar més informació clicant sobre el títol)
Organització: Grup de Recerca sobre Migracions, Departament de Geografia
 

 

Clica per tornar enrere

 

 

 

Grup de Recerca Sobre Migracions. Dep. de Geografia. Facultat de Lletres. 08193 Bellaterra. gr.recerca.migracions@uab.es - http://geografia.uab.es/migracions/